Innoveren van ons onderwijs
Jaarverslag CET home header driehoeken
SEWF Fringe Day conferentie 

State- of-the-art onderzoek en educatie over sociaal ondernemerschap. Daar draaide het om tijdens de conferentie die het Centre for Economic Transformation in oktober 2023 organiseerde op Fringe Day, een initiatief van het Social Enterprise World Forum (SEWF) Conferentie 2023. 

Voorbeelden
When business meets the doughnut

Voor een bloeiende en toekomstbestendige economie hebben we bedrijven nodig die duurzaam en regeneratief zijn. Dat vereist veranderingen in het ‘diepe ontwerp’ van bedrijven, zo blijkt uit het onderzoek ‘When business meets the doughnut’, een samenwerking tussen het Centre for Economic Transformation en het Dougnut Economics Action Lab (DEAL). Het leverde een toolkit op die bedrijven handvatten biedt om volgens de principes van de doughnut-economie te opereren. Dit is een economie die in ieders behoefte voorziet binnen de draagkracht van de aarde. De onderzoekers wonnen met hun werk de derde prijs voor Onderzoek van het jaar bij de HvA-kennisparade.

2.3.3 weekvaneconomieonderwijs

Week van het Economieonderwijs

Het Centre for Economic Transformation (CET) was in 2023 voor de tweede keer host van de Week van het Economieonderwijs. Het team stelde samen met experts als Kate Raworth, Babette Porcelein van Impact makers en Louwrien Wijers (kunstenares) een inspirerend programma samen over nieuw economisch denken, voor studenten, medewerkers en praktijkpartners.   

Een marktbenadering voor duurzame banken

Waarom hebben duurzame banken een andere marktbenadering nodig dan hun commerciële tegenhangers? Lector Corporate Governance & Leadership Frank-Jan de Graaf schreef er een opiniestuk over, in mei 2023 verschenen in het dagblad Trouw.

True Pricing pilot

Inzicht in hoe je consumenten motiveert om de echte prijs te betalen voor een kop koffie of een broodje. Dat is het doel van de pilot True Pricing op de Business Campus van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) die onlangs van start is gegaan. De pilot maakt deel uit van het onderzoek True Price Lab van het Centre for Economic Transformation (CET), gestart in 2023. In de kostenberekeningen worden ook factoren als milieuvervuiling, gezondheidseffecten en sociale impact meegenomen. Onderzoekers verbonden aan het CET werken in dit project samen met True Price & Impact Institute, HvA Facility Management en cateraar CIRFOOD. De opbrengsten gaan naar Solidaridad.

Redefining climate economics with a carbon currency

Voor het oplossen van de klimaatcrisis is veel extra financiering nodig. Maar waar komt die vandaan? De Australische onderzoeker Delton Chen, grondlegger van het Global Carbon Reward (GCR-)beleid, ging er in zijn lezing op 10 november 2023 op in. Hij betoogde dat centrale banken nieuw klimaatmitigatiebeleid moeten ondersteunen om de opwarming van de aarde te beperken. Hij presenteerde ook een innovatief financieel instrument, de ‘koolstofvaluta’, waarmee de CO2-uitstoot wereldwijd sneller omlaag kan. De lezing werd georganiseerd op initiatief van het Centre for Economic Transformation.

Teaching case circular jeans

Hoe ontwikkel je een resale circular business model voor jeans? Onderzoekers verbonden aan het Centre for Economic Transformation (CET) maakten er een teaching-case over, geschikt voor onderwijs aan bachelor- en master-studenten. Dat deden ze op basis van literatuuronderzoek en interviews met vertegenwoordigers van jeansfabrikant Kuyichi. De case is online gratis beschikbaar. Er is ook een video gemaakt over het werken met de case.