Onze 4 ambities
3.

Ambitie 3:

naar eerlijke ecosystemen

Cet hva blaadje

Vakmanschap in chocolade

Hoe kunnen ambachtelijke chocolademakers samen hun marktpositie versterken? En waarin kunnen ze meer samen optrekken? Daarover ging het onderzoek Craftmanship in craft chocolate, een samenwerking tussen CET-onderzoekers gespecialiseerd in ecosystemen, werk en vakmanschap. De onderzoekers schreven er een two-pager over.

Voorbeelden

Systeemdenken voor gedeeld begrip

Systeemdenken kweekt een gedeeld begrip voor complexe problemen en kan daarmee bijdragen aan effectievere oplossingen. Rob Lubberink, Research Lead Transformatie naar eerlijke ecosystemen bij het Centre for Economic Transformation, schreef er samen met twee vakgenoten een artikel over, gepubliceerd op de website van het World Economic Forum.   

Responsive big webp VTY4hPPEUWXFRgHgQ3xzEo1TnWbv08DhWTsg ue0v7o
 coramueller dreamstime.com

Urban upcycling

Hoe kan hoogwaardig hergebruik van waardevolle reststromen – bijvoorbeeld van meubels – vorm krijgen in een stedelijke context? Die vraag staat centraal in het project Urban Upcycling (2022-2026), een samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam (HvA), lokale mkb- en non-profit bedrijven, gemeentes, branchevereniging CBM, IKEA en diverse andere kennispartners. Onderzoekers verbonden aan het Centre for Economic Transformation kijken hierbij naar hoe innovatie-ecosystemen zich ontwikkelen in verschillende regio’s van ons land.

Circulair inkopen in de gezondheidszorg

De transitie naar circulair inkopen in de gezondheidszorg bevorderen. Dat is het doel van het onderzoek Modelling Dynamic Lifecycle Impacts of Circular Procurement in Healthcare (MODLI, 2023-2025). De ecologische impact van wegwerpproducten, zoals isolatiejassen, is aanzienlijk. Daarnaast zijn de toeleveringsnetwerken kwetsbaar. Het is dan ook van belang te zoeken naar duurzame oplossingen. Bekijk hier de projectpagina en de video die over het project gemaakt zijn.

Collaborative Networks for Sustainability

Hoe kom je tot samenwerking en waardecreatie? Daarover ging het project Collaborative Networks for Sustainability (2019-2023). De eerste resultaten werden gepresenteerd tijdens het CONESU Preview-event op 5 juli 2023. Het onderzoek leverde naast een teaching case ook een drietal wetenschappelijke papers op. 

Scherm­afbeelding 2024 03 27 om 16.39.00
Cet blaadje